Formsprutning

Formsprutning lämpar sig när repeterbarhet och stabila processer efterfrågas – såväl vid volymproduktion som för teknikintensiva produkter. Mouldex öppnar upp en värld av oändliga tekniska möjligheter med endast fantasin som gräns för din produktdesign. Med vår erfarenhet och entusiasm driver vi utvecklingen av morgondagens plastprodukter.

Val av material vid formsprutning

Det finns ett enormt spektra av material, allt från billiga basplaster till komplicerade och dyrare konstruktionsmaterial. För att få en produkt som motsvarar önskat resultat är det viktigt att välja rätt material. Med vår långa erfarenhet guidar vi våra kunder i val av material och genom ett brett nätverk med materialleverantörer finns ytterligare expertis att tillgå.

Alla material har sina egenskaper och ett exempel på det är att olika material har sina unika krympegenskaper. Därför är det viktigt att tidigt i processen välja materialtyp för att slippa konstruktionsändringar på formverktyget i efterhand.

Produktens användningsområde och funktion är viktigt att beakta vid val av material. Exempel på parametrar som styr valet är produktens slag- och reptålighet, olika temperaturer den färdiga produkten kommer att utsättas för samt i hur stor utsträckning produkten kommer att påverkas av yttre faktorer, exempelvis UV-strålning. Om produkten ska användas inom områden som exempelvis livsmedel och dricksvatten ställs ytterligare krav.

I huvudsak arbetar vi med ABS, PP, PC/ABS och PA men vi har
betydligt fler material på vår palett och vi agerar gärna pionjärer och testar nya material och idéer tillsammans med våra kunder.

Ytor och mönster

Det är möjligt att formspruta detaljer i allt från matta till högblanka ytor.

Det finns en uppsjö av val man kan göra kring ytor och mönstring. Ytvalet ska harmonisera med material och färg för att garantera att slutresultatet motsvarar de önskemål och krav som finns på detaljen.

Högblanka ytor uppfattas ofta som fräscha och syns i allmänhet bättre. Matta ytor ser diskretare ut och är oftast reptåligare än de högblanka.

Samma färg och material kan alltså uppfattas olika beroende på vilket mönster man har på detaljer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen av vår webbplats. Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du detta. Läs mer